Pesti Ház

Pesti Ház - Lenhossék Garden 2

IX. ker. Lenhossék utca 13.
Zöld Gyöngyszem a IX. kerületben

ALKALMAZOTT ANYAGOK ÉS SZERKEZETEK

Budapest, IX. Lenhossék u. 13. szám alatti társasház

ELHELYEZKEDÉS:

A Lenhossék utca a több mint 24 éve nagyon sikeres ferencvárosi tömbrehabilitáció területén helyezkedik el. Az épülettől néhány utcányira folyik a Duna, pár sarokra van a Nagykörút, a Boráros tér és az Üllői út. A Lenhossék u. 13. szám alatti 1024 m2-es területen a beruházó egy  110 lakásos + 2 db üzletből álló  épületet valósít meg. A társasház belső udvarában  a beruházás keretében – a telekhatáron átnyúló – zöld kert valósul meg, az épülettömb alól a kert egyes részei alatti is tartó pinceszinti teremgarázzsal. Az épületben – a lakóközösség döntése alapján – portaszolgálat működésére van lehetőség.

ÉPÍTÉSZET, STATIKA:

Alapozás, pince:

Az új épület alatt összefüggő, egyszintes  (pinceszinti) teremgarázs épül. Az épület vízzáró vasbeton lemezalapon áll. Ennek a megoldásnak előnye az, hogy kiegészítő vízszigetelésre nincs szükség. A pinceszinti tartószerkezeti és egyben körítő falak 30 cm vastag helyszínen készült, monolit vasbeton vízzáró falak.

Teherhordó szerkezetek:

Az épület monolit vasbeton pillérvázas szerkezetű, döntően 30 cm-es hőszigetelő üreges, kitöltő tégla falazattal. A lépcsőházak körítő falai monolit vasbeton szerkezetűek, melyeknek a teherhordás mellett merevítő szerepük is van. A födémek monolit vasbeton síkfödémek. Az épületen belül, a közbenső mezők tartószerkezeti funkcióját szintén a különböző hosszúságú vasbeton pillérek látják el, melyek a lakáselválasztó és folyosói fal síkjába, azok vastagságával megegyezően lesznek megépítve.

Falazatok:

A falazatok egységesen hőszigetelő üreges, kitöltő tégla falazattal készülnek. A külső térelhatároló falak – a vasbeton teherhordó falpillérek között – 30 cm-es fokozott hőszigetelő képességű, üreges vázkitöltő tégla. A lakások közötti elválasztó fal és a lakások folyosó felőli falai 25 cm-es hanggátló téglából készülnek. A válaszfalak 10 cm-es válaszfal elemekből, a strang elfalazások hanggátló téglákból készülnek.

Az összes külső falszerkezet kielégíti a hatályos hőtechnikai szabvány előírásait.

Aljzatok:

A födémszerkezeteken lépéshangszigetelő réteg felett, átlag 5-6 cm vastagságú burkolat fogadására alkalmas betonaljzat készül, helyszínen kevert technológiával, speciális célgépekkel simítva, mely biztosítja a vízszintes és sík felületet, valamint a betonfelület minden egyes pontjának a tervezett magassági méretét.

Fedélszerkezet:

Az épület hagyományos (szelemenes, szarufás) fa fedélszerkezettel készül a gépészeti szint felett, melyet beépítés előtt gomba- és lángmentesítő vegyszerrel kezelnek le.

Tetőfedés:

Az épület egy részére magastető, illetve lapostető készül. A magastető monolit vasbeton koporsó födémmel kerül kialakításra. A tetőre átszellőztetett korcolt fémlemez fedés kerül, mely esztétikus hosszú élettartamú fedést biztosít.   

Bádogos szerkezetek:

A tető bádogos munkái és a homlokzati lefolyócsövek (színes) bevonatos fémlemezből készülnek. A tetőszinti lemeztáblákból készített, egymáshoz korcoltan kapcsolódó bádogos szerkezetek alatt alátétszőnyeg biztosítja a megfelelő átszellőzést.

A homlokzati műanyag nyílászárókhoz kapcsolódó párkányok hasonlóan porszórt lemezből készülnek.

Vízszigetelések:

A teremgarázs vasbeton padlószerkezete (lemez alapja) és az oldalhatároló falak vízzáró betonból készülnek, ezért külön talajnedvesség elleni szigetelésre nincs szükség. A vasbeton lemezalap és a falak találkozásánál képződő, valamint a szakaszosan készülő falak függőleges munkahézagaiba speciális gumi szalag kerül beépítésre, mely tökéletes vízzárást biztosít. Az erkélyek, a fürdőszobák padlóburkolata alatt és a fürdőkádak melletti oldalfalon a falicsempék alatt 2 m magasságig speciális kent szigetelés készül két rétegben, amely megakadályozza a burkolat felületre érkező vizek fugák közötti átszivárgását az alsóbb rétegekbe (alatta lévő lakásba). A teremgarázs felett és a teraszokon műanyag lemez, vagy bitumenes vastaglemez csapadékvíz elleni szigetelés készül.  

Hőszigetelések:

A tető hőszigetelése min. 15 cm-es ásványi szálas hőszigetelés a szarufák között elhelyezve. A teraszokon lejtésben kialakított, minimum 15 cm vastag hőszigetelés készül. A homlokzati hőszigetelő rendszer részeként teljes homlokzat 10 cm-es táblás, kőzetgyapot hőszigetelést kap A földszinti lakások és üzlethelyiségek alatt a pinceszinti mennyezeten – mint alulról hűlő födém felől – 10 cm vastag kőzetgyapot szigetelést kapnak.

A szigetelő lemezek vastagsága hőtechnikai számítás eredménye, így az összes szerkezet megfelel az érvényes hőtechnikai szabvány előírásainak.

Hangszigetelések:

Az összes közbenső födémben 2 réteg lépéshangszigetelő lemez kerül beépítésre. Az “úsztatott” aljzatbetonok esetében a falak mentén polisztirolhab szalag peremszigetelő sáv kerül elhelyezésre, mely megakadályozza az aljzaton, a használat során keletkező “kopogó-hangok” továbbterjedését.

Vakolatok, lábazatok:

A teljes belső vakolás géppel felhordott technológiával készül. A vakolás megkezdése előtt a vakolandó felületek éleire horganyzott acéllemez élvédőket helyezünk el, ezzel biztosítva az élek csorbulásra történő hajlamának megakadályozását. A sík vasbeton födémek alsó felületein, azaz a mennyezeteken vékonyvakolatnak megfelelő speciális glettelések készülnek.

Az utcai oldalon, a földszinten csiszolt kőlap burkolat készül mechanikus rögzítéssel.  A homlokzat további részen műgyantakötésű, dörzsölt, vagy kapart felületű, 1,5 mm-es gördülőszemcsés homlokzati színezés készül. A kert felőli homlokzaton, az árkád alatt a lábazat kialakítása a homlokzati hőszigetelő rendszer részét képező lábazati anyagokkal (hőszigeteléssel és színezéssel) készül.

Külső nyílászárók:

A homlokzati ablakok és erkélyajtók korszerű műanyag profilrendszerből készülnek, hőtechnikailag méretezetten, hőszigetelő két rétegű üvegezéssel, gáztöltéssel. A nyílászárók vasalata egy bizonyos kilincsállás mellett a résszellőzési funkció ellátására alkalmas, amely megfelelő és tudatos használata során elkerülhetővé válik a zárt állapotban lévő nyílászáróknál a teljes légzárás, azaz a szellőzésmentes környezetben kialakuló penészesedés.

A földszinti portálok és a főbejárati ajtó alumínium profilból készülnek.

Lakatos szerkezetek, korlátok:

Az utcai loggiák korlátai az első emelettől az ötödik emeletig biztonsági üveggel és speciális lakatos tartószerkezettel készülnek. Az udvari homlokzatokon, valamint a 6. emeleti teraszokon horganyzott, vagy mázolt pálcás jellegű acél korlát készül. A lépcsőházi korlát strapabíró, acélszerkezetű, hegesztett kötésekkel, mázolt felülettel és cső fogodzóval készül.

Lakás bejárati ajtók:

Minden lakásbejárati ajtó MABISZ minősítésű, a tervezett akusztikai követelményeket kielégítő, több ponton záródó, biztonsági zárral ellátott, 30 perces tűzgátlással rendelkező szendvics szerkezetű acél ajtólappal, automata küszöbbel, kitekintővel, esztétikus megjelenésű (a társasház egészére nézve egységes) felülettel és mázolt acél tokkal rendelkezik.

Belső ajtók:

A beltéri ajtók papírrácsbetétes szerkezetűek, dekorfóliás felülettel (minta alapján választható színekben), a hozzájuk tartozó, színben megegyező átfogó tokokkal kerülnek elhelyezésre. Egy előre egyeztetett időpontig lehetőség van a kijelölt beszállító bemutatótermében akár más, eltérő típus kiválasztására is.

A beltéri ajtók zárszerkezeteihez  tollas kulcsok (BB zárak) tartoznak és hozzájuk az alapáras kilincsek körrozettás, eloxált alumínium kivitelben.

Közösségi terek belső ajtói:

A teremgarázs-lépcsőház közötti ajtók – az előírásoknak megfelelően – tűzgátló acél ajtók, fehér színű felületképzéssel.

Hidegburkolatok:

A fürdőszobákban ajtó magasságig, a WC helyiségekben kb. 1,50 m magasságig (burkolatkiosztástól függően), a konyhában a konyhabútor alsó- és felső része között (0,85-1,45 m magasság között) készül I. osztályú, minta alapján választható falicsempe burkolat. A fürdőszoba és a WC helyiség padlójára stílusban igazodó mázas kerámia kerül. Ezen termékeknél előre meghatározott termékpalettából a bemutató teremben lehet alapáron választani.

A konyhák és az előszobák padlójára I. osztályú mázas kerámia padlólap kerül.

Egy előre egyeztetett időpontig lehetőség van a kijelölt beszállító bemutatótermében akár más, feláras típus kiválasztására is.

Az oldalfali burkolatok, pozitív (kiálló) függőleges éleire fugák színéhez harmonizáló, műanyag élvédő lezárás kerül. A csempék és a padlólapok burkolása hálós kiosztásban történik. Alapáron az oldalfali burkolatok és a padlólapok előre meghatározott színű, az alapáras burkolathoz harmonizáló fugázást kapnak.

A lépcsőházakban profilozott, a közös helyiségekben normál felületű és teraszokon fokozottan csúszásmentesített gresslap burkolat készül.

Melegburkolatok:

A lakóhelyiségekben 7 mm  vastag, 31-es kopásállóságú klikkes laminált parketta burkolat készül. A vevők alapszínekből választhatnak. A laminált parkettához  2-4 cm magas  laminált szegélyléc tartozik.

Egy előre egyeztetett időpontig lehetőség van a kijelölt beszállító bemutatótermében akár más, feláras típus kiválasztására is.

A hideg- és melegburkolat váltásánál alu eloxált burkolatváltó profil kerül elhelyezésre (küszöb nem készül).  

Felületképzések:

A lakásokban glettelés után fehér színű diszperziós falfestés készül. Felár ellenében lehetőség van tetszőleges színű falfestést is kérni. A közösségi területek oldalfala szintén fehér színű felületképzést kap.

Beépített bútorok:

A lakások alapfelszereltségébe nem tartozik beépített bútor, konyhabútor, konyhagépek.

ÉPÜLETGÉPÉSZET

Csatornázás:

Az épület egészében kemény PVC cső (vagy vele azonos műszaki színvonalú) szennyvízvezeték rendszer készül, az emeleteken aknákban, a pincében a mennyezet alatt szabadon szerelve. Az épületen belül a szennyvíz és a csapadékvíz külön rendszert képez, csak a pinceszinten a bekötésnél kerül egyesítésre. A pincei szennyvíz olaj- és homokfogón keresztül, átemelő segítségével jut az alapcsatorna hálózatba.

Minden lakásban kialakításra kerül a mosógép víz- és szennyvíz oldali csatlakozása szabványos szifon segítségével.

A fürdőszobákban padlóösszefolyó nem készül.

Vízellátás:

A vízhálózat alap- és felszálló vezetékeinek anyaga horganyzott acélcső, az ágvezetékek anyaga kemény polietilén cső gégecsőbe húzva, vagy ezekkel azonos műszaki színvonalú. A fajansz termékek (mosdók, kézmosók, WC csészék – az alaprajz szerinti elrendezésben) I. osztályú félporcelán termékek, fehér színben. A WC tartályok a falba, takartan lesznek beépítve, csupán az öblítő szelep nagyméretű nyomólapja lesz látható. A WC-k falra szerelt, úgynevezett „konzolos” kialakításúak, ez a megoldás nagyban megkönnyíti a padlóburkolat rendszeres takarítását. A mosdók és kézmosók falra szerelt kivitelűek. A fürdőszobai mosdók  szifonjait esztétikus félporcelán szifontakarók rejtik el.

A mosógépekhez külön csatlakozásokat építünk ki.

Az akril, vagy lemez fürdőkádak, fali csapteleppel, flexibilis tömlős zuhanyfejjel lesznek felszerelve.

Az alapáras csaptelepek kerámiabetétes, egykaros (keverőszelepes) csaptelepek.

A lakások melegvizét a 6. emeleti kazánok biztosítják, szivattyúk és cirkulációs hálózat segítségével.

A lakásokhoz önálló hideg- és melegvíz mérés lesz biztosítva.

Fűtés, hűtés:

A lakások hőenergiáját a tetőtéri kazánházba telepített nagy teljesítményű, automatikus üzemű központi gázkazán biztosítja. Az előremenő fűtési hálózat külső hőmérsékletérzékelőről vezérelt szabályzást kap. A lakásokban kétcsöves radiátoros fűtési rendszer készül, padlóban vezetett műanyag vezetékekkel. A radiátorok fehér színű acéllemez radiátorok fali kiállással, amelyek önállóan szabályozhatók az azokra szerelt termosztatikus szelepfejek segítségével, fürdőszobákban törölköző szárítós radiátorok lesznek.

Klíma (hűtés) alapcsövezési és szerelési munkálatok nem tartoznak a lakások alapfelszereltségébe.

Gázellátás:

Gázellátásba csak a központi kazán lesz bekapcsolva.

Szellőzés:

A belső terű fürdők, WC helyiségek részére mesterséges elszívás kerül kialakításra. Az elszívó ventilátorok villanykapcsolóról üzemelnek, késleltetett leálással. A vevők által beépítésre kerülő konyhai páraelszívók részére fali csatlakozást biztosítunk, melyek mellékcsatornás gravitációs kürtőre kapcsolódnak. A teremgarázsok vészszellőzését CO érzékelők által vezérelt ventilátorok biztosítják.

FELVONÓ:

Vasbeton aknában 2 db lift készül; egy 13 személyes és egy 8 személyes. A felvonófülkékben kapaszkodó és teljes nagyságú tükör is felszerelésre kerül. A felvonófülke vezérlőegysége szintekre előre programozható. A vezérlőegység szintjelzővel ellátott és a vészjelző közvetlen telefonvonallal bekötött a felvonószervízbe. A felvonó lefelé gyűjtő üzemmódban működik. A lift előterében a földszinten irány és szintjelző, míg a többi szinten irányjelző mutatja majd a felvonó mozgását.

ELEKTROMOSSÁG, ERŐSÁRAMÚ RENDSZER:

A lakásokban rendelkezésre álló mért csatlakozás 3×16A. A teljes elektromos hálózat falban szerelt védőcsövekbe húzott rézvezetékekkel készül, megfelelő biztonsági földeléssel. A nappaliban 4-5 db, a szobákban 3-4 db, a félszobában 3 db, a konyhában min. 2 db a pult felett, a fürdőben 2 db dugalj kerül kialakításra. A konyhában ezen kívül még külön dugalj készül a hűtő és a páraelszívó részére, valamint 1 db dugalj a pult alatt is kialakításra kerül a mosogatógépnek. A lakások világítótestei nem tartoznak a lakások alapfelszereltségébe, természetesen a hozzájuk tartozó vezetékezés elkészül. Az erkélyek, loggiák, teraszok lámpatestei egységes megjelenésűek.

A vevők által beépítésre kerülő elektromos tűzhelyek részére háromfázisú csatlakozási lehetőség lesz biztosítva.

Az egyes lakások elektromos mérőórái az adott szint közösségi terében, egy mérőszekrényben kerülnek elhelyezésre.

A közösségi területeken jellegüknek megfelelő védettségű lámpatestek kerülnek elhelyezésre. A lépcsőházban és a közös terekben általában nyomógombos vezérlésű néhány helyen mozgásérzékelővel is kiegészítve automata világítás készül.

ELEKTROMOSSÁG, GYENGEÁRAMÚ RENDSZEREK:

Telefonhálózat, TV hálózat

A telefonhálózat és a központi TV hálózat részére a lakásokon belül védőcsövezés és vezetékezés készül. A lakószobákban és a nappaliban 1-1 telefon és TV csatlakozási végpont kerül kiépítésre. A telefonhálózat a Magyar Telekom hálózatépítési irányelvei szerinti kialakítással, a központi TV hálózat csillagpontos kábelezési struktúrával készül.

A beruházó egy, vagy több később kiválasztásra kerülő komplett telekommunikációs rendszert biztosító szolgáltatóval szerződést fog kötni a vezetékes távközlési hálózat és létesítményeinek kiépítésére. A szolgáltatót az elektronikus hírközlési törvény rendelkezései figyelembe vételével egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtására vonatkozó előfizetői szerződéskötési kötelezettség terheli erre irányuló előfizetői igény esetén.

Riasztó hálózat

A riasztó hálózat nem alapfelszereltsége a lakásoknak, de a bejárati ajtóhoz nyitásérzékelő előkészítés készül.

Kaputelefon (beléptető rendszer):

Az elektromos zárral rendelkező lépcsőházi kapun történő bejutást felcsengetős, nyomógombos kaputelefon rendszer teszi lehetővé. A beléptetés (a kapuk nyitása) a lakásokból egyetlen gomb megnyomásával történik.

GARÁZS

A Lenhossék u. 13. szám alatti, a Lenhossék Garden 2. ütemben megvalósuló társasház -1. pinceszintjén parkoló gépkocsiknak átjárási joguk lesz a Lenhossék u. 15. és a 11. számú társasházak felé. A Lenhossék u. 13. szám alatti társasháznak nem lesz önálló rámpája, ezért az épület átadását követően, mindaddig amíg a 3. ütemben a Lenhossék u. 15. szám alatti társasház nem épül meg a ki- és behajtás a Lenhossék u. 11. szám alatti társasházon keresztül történik. A Lenhossék u. 15. szám alatti társasház megépítését követően a Lenhossék u. 13. számú társasáház pinceszinti teremgarázsához a behajtás a Lenhossék u. 15. szám alatti társasáház rámpáján történik, a kihajtás a Lenhossék u. 11. szám alatti társasház rámpáján történik.

A garázsok belmagassága az autók által használható területen: legalább 2,95 m (a közlekedési útvonalakon áthaladó gépészeti csövek miatt előfordulhat ennél kisebb belmagasság is, de az akkor sem lesz kevesebb mint 1,90 m!). A Lenhossék u. 11. szám alatti (szomszédos) épületben található le- és felhajtó rámpa feletti födém lekorlátozza a teremgarázsba behajtó belmagasságot 1,90 m-re. Mindezek miatt a teremgarázs magasságkorlátozása: 1,90 m!

A közlekedő útvonalak méretezése a 175 cm (szélesség) × 470 cm (hossz) méretű személygépkocsira történt. Ennél nagyobb autóknál nehézségekre kell számítani (pl. nem egy íven fordulnak).

AE típusú emelős – Luxusautó, pl. Mercedes S classe, BMW 7 sorozat, jellemző mérete: 260-265×530
BE típusú emelős – nagyméretű kombi, egyterű, pl. OPEL Insignia, jellemző mérete: 265×500
BM típusú – Mozgáskorlátozott parkolóhely, nagyméretű kombi, egyterű, pl. OPEL Insignia, jellemző mérete: 380×500 (kötelező tétel)
B típusú – nagyméretű kombi, egyterű, pl. OPEL Insignia, jellemző mérete: 230-250×500-530
C típusú – közepes autó, pl. OPEL Astra, Toyota Corolla, jellemző mérete: 220×450-500
D típusú – kisméretű városi autó, pl. OPEL Corsa, jellemző mérete: 220×410-440
E típusú várakozóhely – közepes autó, pl. OPEL Astra, Toyota Corolla, jellemző mérete: 235×490

A lakások belmagassága: 2,60 m,

Az építész alaprajz szerinti méretek „nyers” méretek, vakolatlan falak közötti távolságot jelentik.

A lakások értékesítési területének számítási módja: az adott lakás kontúrján – határoló falak belső falél – belüli teljes terület pillérek és strangok nélkül.

A vevői adásvételi szerződésekhez csatolt műszaki dokumentációk mérvadó sorrendje ellentmondás esetén: értékesítési tervlap, alkalmazott anyagok és szerkezetek leírás, kiviteli tervlapok, vevői változtatások általános feltételei, szintalaprajzok.

A kerületi főépítészi előírások értelmében az épületre csak a társasház által meghatározott egységes megjelenésű árnyékoló szerkezetek helyezhetők el.

A Beruházó fenntartja a jogot magának, hogy a leírt anyagokat más, legalább azonos minőségű, vagy értékesebb anyagokkal váltsa fel!

Budapest, 2016. november 10.